Vici-subsidie voor onderzoek naar suiker­metabolisme

|

Dirk Lefeber, UMD bestuurslid en hoogleraar Glycosyleringsziekten in de Neurologie van het Radboudumc, ontvangt een Vici-beurs ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hiermee gaat hij onderzoek doen naar het suikermetabolisme. Dit proces zou hetzelfde moeten zijn in ons hele lichaam, maar volgens Lefeber verloopt dit anders in hersenen en spieren. Door nieuwe ontwikkelingen in de stamcelbiologie kan hij nu het suikermetabolisme onderzoeken in spier- en hersenmodellen van patiënten met een ziekte in dit proces, zodat zij veel gerichter behandeld kunnen worden.

Erfelijke defecten in het suikermetabolisme vormen een belangrijke groep van metabole ziekten. Glucose is bekend als brandstof. In de mens kennen we echter nog zeker negen andere suikers, zoals mannose en siaalzuur, die ingebouwd worden in eiwitten. We noemen dat glycosylering. Afwijkingen in de glycosylering worden gevonden bij allerlei ziekten. Het suikermetabolisme wordt veel gebruikt om deze afwijkingen te herstellen om zo nieuwe behandelingen op te sporen. Maar kennen we de mechanismen daarvoor wel voldoende? Volgens Lefeber niet.

Hij ontdekte dat de suiker siaalzuur in de hersenen waarschijnlijk inderdaad gebruikt wordt voor glycosylering van eiwitten, maar in spieren afgebroken wordt als bron van energie. Hij ontwikkelde technologie om het volledige suikermetabolisme in kaart te brengen. In het huidige project zal hij deze technologie combineren met nieuwe ontwikkelingen in de stamcelbiologie. Hij zal stamcellen van patiënten met een ernstige erfelijke ziekte in het metabolisme van siaalzuur omzetten naar spier- en hersencellen om deze mechanismen volledig bloot te leggen. Dirk Lefeber: “Met die kennis kunnen we chemische en genetische technieken inzetten om deze patiënten heel gericht te behandelen.”

Meer informatie over dit onderzoek en de Vici beurs kan u lezen in het persbericht.

UMD AGENDA:
{{row.name}}
{{row.date}}

NIEUWS onderwerpen:

Met opbrengsten uit de VriendenLoterij PrijzenMarathon heeft Stichting Metakids het samenwerkingsverband (UMD) van zes universitaire ziekenhuizen kunnen faciliteren. Ook is onderzoek binnen het UMD gestart. Deelnemers van de VriendenLoterij spelen sinds de campagne in 2018 geoormerkt mee voor dit goede doel waardoor dankzij hen nog steeds fondsen geworven worden.
Daarnaast zullen Stichting Metakids en het UMD gezamenlijk en afzonderlijk actief werven voor additionele subsidiegelden om het UMD verder te ontwikkelen tot een duurzaam samenwerkingsverband.

© UMD 2019 - 2021