Internationale dag van de hielprik

|

Vandaag, 28 juni, is het International Newborn Screening Day, de dag van de hielprik. Deze dag is gekozen omdat het de geboortedag is van Dr. Robert Guthrie, een Amerikaanse arts die in de jaren zestig de hielprikkaart introduceerde in de VS, zodat er makkelijker op de metabole ziekte PKU kon worden gescreend. De hielprikkaart gebruiken we tegenwoordig nog steeds, in Nederland worden er inmiddels 26 ziekten waaronder 18 metabole ziekten opgespoord met de hielprik.

Vanaf 1 oktober zal er ook gescreend worden op de ziekte ALD. Jongens met ALD kunnen ernstige schade aan de hersenen en bijnieren ontwikkelen. Vroege opsporing en op tijd behandelen kunnen dit voorkomen. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een methode ontwikkeld, waardoor pasgeboren jongetjes getest kunnen worden op ALD.

UMD zet zich in voor snellere en vroegere diagnose van metabole ziekten, hierin speelt de hielprikscreening een centrale rol. We dragen bijvoorbeeld bij aan onderzoek naar nieuwe markers voor neonatale screening, zodat meer metabole ziekten eerder kunnen worden opgespoord.

UMD AGENDA:
{{row.name}}
{{row.date}}

NIEUWS onderwerpen:

Met opbrengsten uit de VriendenLoterij PrijzenMarathon heeft Stichting Metakids het samenwerkingsverband (UMD) van zes universitaire ziekenhuizen kunnen faciliteren. Ook is onderzoek binnen het UMD gestart. Deelnemers van de VriendenLoterij spelen sinds de campagne in 2018 geoormerkt mee voor dit goede doel waardoor dankzij hen nog steeds fondsen geworven worden.
Daarnaast zullen Stichting Metakids en het UMD gezamenlijk en afzonderlijk actief werven voor additionele subsidiegelden om het UMD verder te ontwikkelen tot een duurzaam samenwerkingsverband.

© UMD 2019 - 2023